Bingöl Depremi Ne Zaman Oldu? (Kesin Bilgi)

Bingöl depremi ne zaman oldu? Sorusunu sık bir şekilde alıyoruz. Aktif fay hatlarının düzensiz bir şekilde seyretmesi sonrasında Türkiye’de büyük bir endişe yaşanıyor. Bingöl depremi ne zaman oldu? Şeklinde benzeri olarak her Türkiye vatandaşı internette kendi şehri için araştırma yapmakta. Depremlerin çok sık bir şekilde meydana geliyor olması ülke halkını endişelendiriyor olsa da bu konu da uzman profesörleri dinlemek ve devlet çalışmalarına katkı da bulunmak, tavsiyelere uymak doğru bir karardır.

Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Bingöl, 160,165 kişilik nüfusuyla yaşam alanı olarak kullanılıyor. 22 Mayıs 1971 tarihinde meydana gelen merkez üssü Bingöl merkeze 10 kilometre uzaklıkta olan Göynüksuyu Vadisi ve Çapukçur Ovası’nın kesiştiği yerde 6,8 MS büyüklüğünde deprem oldu. Bu deprem 871 vatandaş hayatını kaybetti, 700 kişi yaralandı. Toplamdaysa 9111 bina hasar gördü veya yıkıldı. Bu deprem Bingöl’ün ilk ve tek depremi değildi.

Adsiz 768 × 403 piksel 61
Bingöl Depremi Ne Zaman Oldu?

Bingöl Depremi Ne Zaman Oldu?

22 Mayıs 1971 tarihinde 6,8 MS’lik deprem sonrası 1 Mayıs 2003, 03:27 saatinde gerçekleşen bir diğer Bingöl depremindeyse depremin şiddeti 6,4 büyüklüğündeydi. Depremde 176 vatandaş hayatını kaybetti, 625 bina çöktü veya ağır hasarlı olarak kayıtlara geçti. Son olarak 2010 yılında Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde Bingöl’ü de etkileyen 5,9 büyüklüğünde bir deprem daha oldu.

Depremde Nereye Saklanılır?

Deprem anında panik yapmaktan uzak durunuz. Sabitlenmemiş bir dolap, raf veya pencere vb. olan eşyalardan uzak durarak masa altına, koltuk, kanepe veya içi dolu sandık gibi korunmanıza yardımcı olabilecek yerlerde bulununuz. Çömelir pozisyonda veya uzanarak hayat üçgeninde pozisyonunda kalınız.

Depremde Binanın İlk Neresi Çöker?

Deprem anında genel olarak binanın ilk çöken kısmı zemin kısmıdır. Zemin kısmında yer alan taşıyıcı kolonlar eğer sağlam bir yapıya sahip değillerse binanın çöküşü kaçınılmaz olacaktır. Aynı şekilde yıpranmış bir bina yapısı mevcutsa depremde zarar görebilme olasılığı artar. Bu yüzden deprem öncesi mutlaka binanın yapısını kontrol ettirmekte, önlemleri almakta ve deprem çantası gibi deprem anında lazım olabilecek her şeyi hazırda bulundurmanız önemlidir.

Depremde Kapı Eşiğinde Durulur Mu?

Deprem anında kapı eşiği dahil balkon, merdiven boşluğu veya asansör içerisinde kesinlikle bulunmamanız gerekir. Bu tür yerlerde bulunmanız hayati risk içerir.

Depremde Sallanan Bina Yıkılır Mı?

Oturduğunuz binanın aşırı şekilde sallanıyor olması binanın yıkılacağı anlamını taşımıyor. Yapının sağlam olması ve gerekli önlemlerin alınmış olması can kayıplarının önüne geçer. Eski bir binaya sahip olmak ve taşıyıcı yapıların eskimiş, yıpranmış veya hasarlı olması depreme dayanıksız bir binada oturuyor olduğunuz anlamındadır.

YouTube video
YouTube video

Dolap Barkod No Nedir? içeriğimize de göz atın.


Yorum yapın

Betnis Güncel Giriş
Betnis Giriş
Betnis Güncel Giriş
Yakabet Giriş